Sesi kuliah Sunnatullah Dalam Kehidupan oleh Dr. Ahmad Faisal di Surau Al -Ittihadiah

 

Saya amat jarang sekali mengikuti kulaiah di masjid taman saya. Agak sibuk mencari pendapatan tambahan buat masa terdekat ini.

Ramai ustaz-ustaz yang datang mengajar. Setiap malam tanpa miss. Pihak masjid dan surau sentiasa berusaha menyusun jadual kuliah bagi terus menyebarkan luaskan ilmu agama dan mengimarahkan masjid/surau.

Masa zaman bujang dahulu saya menetap di Seksyen 20 Shah Alam. Saya selalu jugak singgah di Surau Al -Ittihadiah di Seksyen 9, Shah Alam. Surau ini sangat aktif dengan program agama. Sudah macam masjid besar! Kalau pada bulan Ramadhan, aktiviti keagamaan lebih meriah. Pesta ibadah di sini memang terasa. Jamuan iftar juga meriah dengan menu istimewa dan jemaah yang hadir. Bajet ditambah banyak.

Selepas berkahwin dan berpindah, saya sudah jarang ke surau ini. Dalam seminggu ada lah sekali. Surau ini banyak kenangan susah senang kehidupan saya.

Yang best, surau ini ada channel khas di Youtube dan selalu buat ceramah live. Saya ada juga mengikutinya.

Ada seorang ustaz yang diikuti ramai sekarang terutama di kawasan Lembah Kelang. Beliau ialah Ustaz Dr. Ahmad Faisal Abd Hamid. Beliau berasal dari Manek Urai, Kelantan dan sekarang merupakan ketua jabatan di Fakulti Sejarah Islam di Universiti Malaya. Beliau sangat aktif memberi kuliah di masjid dan surau.

Apa yang menarik tentang beliau?

Kalau soalan ini ditanya kepada saya, ada tiga sebab yamg menyebabkan saya tertarik dan duduk mengikuti kuliah beliau. Mungkin orang juga bersetuju dengan saya. Tiga sebab itu ialah

1. Penyampaian
Beliau berusaha mencari kelainan dalam menyampaikan kuliah dan ilmu beliau. Jadi ia menyebabkan kuliah menjadi boring sahaja. Ada sahaja yang menyebabkan jemaah ketawa dan terus mahu mendengar

2. Topik
Beliau membawakan topik lain dari ustaz lain. Saya suka dengan kuliah beliau berkenaan dengan tasawuf. Ilmu beliau cukup dalam dengan kajian dan bacaan yang dibuat sepanjang belajar menjadi pensyarah

3. Mesra jemaah
Selepas usai kuliah, beliau selalu meluangkan masa dengan jemaah dan sedia melayan setiap soalan yang dikemukakan berkenaan dean topik kuliah. Bukan itu sahaja, beliau juga boleh diajak berbicara tentang isu semasa dan pendapat peribadi bagi sesuatu permasalahan agama.

Salah satu sesi kuliah saya pautkan di sini untuk tontonan semua.

Selain itu, beliau jugak aktif di facebook beliau. Salah satu aktiviti yang dibuat ialah mencari derma untuk Projek Happy Lunch for Needy 2.0.

Tuan puan boleh ikuti beliau di facebook dengan klik di sini.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Cart

Ferry Modal oceanWP for Elementor Page Builder