Lelaki In Kongsi Pengalaman & Perbezaan Antara Bekerja di Kilang Jepun & Amerika

Jom baca tulisanTuan Monier yang mempunyai pengalaman luas bekerja dalam sektor perkilangan. Selain itu, beliau juga sangat aktif dalam aktiviti sosial dan kemasyarakatan.

Tuan Monier posing di kebun getah

 

Sementara menunggu di luar bilik doktor bawa anak datang follow up, saja nak tulis beberapa perkara.

1. Masuk tahun ini dah 28 tahun rasanya saya bergelumang di sektor industri, macam2 jawatan dan beberapa buah kilang dah saya kerja; ada kilang Amerika dan ada juga kilang Jepun dan pernah juga jadi Engineer in charge of kilang Sub Con kena pi jaga dan audit kilang2 Sub Con milik syarikat2 persendirian.

2. Kalau org tanya saya ada beza ka kilang Amerika kilang Jepun kilang China/Taiwan mana nu, YA jawapannya memang ada beza.

3. Saya kerja dgn syarikat Hewlett Packard di Santa Clara, California waktu di US dulu; wpun ditawarkan utk kerja tetap di sana tetapi saya memilih utk pulang bekerja di kilang kami di Bayan Lepas P.Pinang.

Di Amerika, saya bekerja dlm environment yg mana saya seorang saja org Malaysia org Melayu, yg lain semua Mat Salleh dan ada juga golongan eksekutif professional dari merata pelusuk dunia.

Kerja kilang Amerika: hang kena cakap banyak, dlm meeting kena berani cakap, kena berani bagi idea kena berani ulas idea org lain, kena bijak dan cekap berhujjah. Kalau diam dan senyap ja wpun ada PhD bergulung2, dlm budaya kilang Amerika itu melambangkan kelemahan kita, sign of our weakness sebab tak mampu nak menyuntik dan menyumbang idea. Konsepnya tak guna ada ILMU banyak tapi tak pandai nak cerita kat orang.

4. Selepas kerja di dua kilang Amerika, satu di Bayan Lepas dan satu lagi di Perai, saya lompat pi kilang Jepun. Saya pernah ke Jepun selama 5 bulan untuk Training dgn Engineer2 mereka di sana, dan selepas kembali ke Malaysia banyak kali juga saya berulang alik ke sana, Tokyo Yamanashi dan Matsumoto atas urusan kerja.

Apa beza kilang Jepun dan kilang Amerika?

Culture Shock juga saya bila mula2 masuk kilang Jepun dulu, kita yg duk biasa cakap banyak jenis kerja kilang Amerika ini tiba2 nak kena duduk diam, kena lebih kpd buat kerja drpd bercakap.

Dlm environment kerja dgn Jepun kalau siapa cakap banyak terutama dlm bilik meeting dikira “sign of our weakness” melambangkan kelemahan kita sebab tak mampu bergerak sebagai satu pasukan.

Di kilang Jepun biasanya sebelum masuk bilik meeting mereka akan bincang sesama mereka dah, apa yg dibentang dlm meeting adalah perkara2 yg sudah dipersetujui bersama. Maka jgn terkejut kalau 1st time join kilang Jepun masuk bilik meeting dgn boss2 Jepun, org tak bertengkar dan tak tanya banyak soalan.

Kalau kita yg jenis suka cakap banyak mcm saya, bila masuk meeting dgn Jepun2 ini suka tanya macam2 kita akan dilihat sebagai bukan team player sebab tak pandai bekerja dlm satu pasukan. Awat tak settle sebelum meeting, awat masuk bilik meeting baru nak bising dll.

Makna kata kerja kilang Jepun kena banyak bekerja dan kurang bercakap, terbalik dgn kilang Amerika.

5. Kilang China dan Taiwan?
Hat ini kita rajin cakap ka rajin kerja ka ianya terpulang kpd Tuan punya kilang tu. Mereka adalah tuan punya, sebarang arahan mereka adalah final.

6. Apa pula persamaan antara semua kilang2 itu?

Persamaannya satu sahaja, kita yg bekerja dgn syarikat2 mereka ini mereka bayar GAJI kita dgn membeli “MASA” kita.

Maksudnya kita jual masa kita kpd mereka utk bayar gaji kita!

Maka itu sementara kita semua ada kerja ini, pakat kerjalah baik-baik. Ramai lagi orang yg tak ada kerja atau pun tgh cari kerja kat luar nu. Bersyukurlah dgn rezeki yg ada ini, insyaallah Allah permudahkan.

Saja nak kongsi

Tkasih

 

Sumber: Tuan Monier

Leave a Reply

×
×

Cart

Ferry Modal oceanWP for Elementor Page Builder