Buat Sikit, Capai Lebih!

Buat Sikit, Capai Lebih!

Teknologi telah mengubah kehidupan kita di dunia yang kita tinggal di hari ini. Kita terus diasak oleh teknologi dari setiap arah.

Kita menggunakan e-mel tanpa henti yang datang kepada kita, rakan sekerja yang selalu bersembang, mesyuarat yang tidak produktif dan pemberitahuan facebook yang mengganggu kita.

Setiap kali kita perlu duduk dan melakukan beberapa kerja, kita terus diserang oleh perkara-perkara yang  perlu dilakukan dengan SEGERA tetapi TIDAK PENTING. Perkara-perkara yang kita rasa terpaksa dilakukan tetapi pada hakikatnya ia bukan aktiviti penting pun dan ia membawa kita jauh dari yang sebenarnya yang boleh menjadikan kita BERJAYA.

Hari ini, kita hidup di dunia yang  diukur lebih kepada NAMPAK SIBUK berbanding dengan keupayaan kita untuk melakukan sesuatu.

Apabila kita kelihatan sibuk, kita kelihatan tidak dapat digantikan tetapi realitinya adalah dengan kemajuan teknologi (terutama Kepintaran Buatan (Artificial Intelligence)) semakin banyak orang dapat memiliki pekerjaan mereka di luar negara atau digantikan oleh mesin sama sekali.

Jadi, anda akan berfikir bagaimana untuk meneruskan ekonomi hari ini?

Jawapannya ialah Deep Work(Kerja Mendalam).

Kerja Deep ditakrifkan sebagai aktiviti profesional yang dilakukan dalam keadaan sangat bebas dari gangguan yang mendorong keupayaan kognitif tanpa limit. Usaha-usaha ini menciptakan nilai baru meningkatkan kemahiran anda dan ia sukar untuk ditiru oleh orang lain.

Deep Work  adalah lawan kepada Shallow Work yang boleh ditakrifkan sebagai tugas gaya logistik yang tidak kognitif yang sering dilakukan dalam gangguan dan ia tidak menghasilkan nilai baru dan mudah ditiru. Kebanyakan kerja yang kita lakukan pada hari ke hari adalah kerja Shallow dan ia tidak penting.

Saya baru-baru ini membaca buku Deep Work oleh pengarang “Cal Newport” yang mentakrifkan Deep Work. Cal, seorang graduan MIT dan profesor Georgetown, mendakwa bahawa Deep Work membolehkan beliau menggandakan hasil penyelidikannya sambil menyara keluarganya, menulis buku ini dan mengajar sepenuh masa di sebuah universiti yang berprestij. Cal menunjukkan bahawa kita boleh mengekalkan jadual yang sibuk, dan masih boleh mencari jalan untuk melakukan kerja yang mendalam, dan menghasilkan hasil yang signifikan dalam kehidupan kita, yang lain sukar ditiru.

Tetapi, bagaimana sebenarnya kerja mendalam membawa kepada buku menjadi laku, inovasi produk inovatif, dan mencapai produktiviti tahap tinggi?

Nah, ahli sains saraf mendapati bahawa tempoh fokus yang sengit dalam bidang kerja terpencil menyebabkan Myelin berkembang di kawasan yang berkaitan dengan otak. Myelin adalah tisu putih yang berkembang di sekitar neuron dan membolehkan sel-sel otak berfungsi lebih cepat dan lancar. Oleh itu, dalam erti kata lain, apabila kita mengamalkan kerja yang mendalam, kita meningkatkan keupayaan otak kita dan membolehkan rangkaian otak tertentu untuk bergungsi dengan lebih baik dan berkesan. Keupayaan otak yang kita dapat dari kerja mendalam membolehkan kita mendapat idea dengan cepat dan menyelesaikan masalah dengan kreatif.

Keupayaan untuk melakukan kerja mendalam adalah semakin berharga yang semakin jarang berlaku. Ini sangat berharga kerana apabila anda menghasilkan sesuatu yang hebat di dunia yang pesat berhubung ini, ia membolehkan penyebaran kepada berbilion-bilion orang untuk menghasilkan sesuatu yang hebat. Ia menjadi viral dan popular dalam kebanjiran maklumat yang berlaku pada masa sekarang.

Fikirkan tweet terakhir anda, berapa lama ia terakhir? Berapa cepatnya ia dilupakan?

Kerja dalam menjadi semakin jarang kerana kerja mendalam memerlukan perhatian yang tidak berbelah bahagi dan dunia kita sedang dipenuhi dengan gangguan yang hebat dan lebih menarik sehingga keupayaan untuk melakukan kerja dalam menjadi semakin sukar. Rakan sekerja mengharapkan anda segera bertindak balas kepada e-mel. Majikan mahukan jawapan segera untuk menyelesaikan masalah pejabat/bisnes dan rakan dan pengikut anda secara online mengharapkan anda mengekalkan kehadiran media sosial.

Ia masih tidak cukup. Kita bersusah payah dalam gangguan dan berusaha mencari kelainan/pembaharuan. Pada tahun 2012, satu kajian yang diketuai oleh ahli psikologi, Wilhelm Hoffman dan Roy Baumeister, yang melibatkan 205 orang dewasa mendapati bahawa kita hanya dapat menahan godaan untuk berehat dari kerja untuk memeriksa e-mel, melayari web atau menonton TV hanya dalam masa lima puluh peratus(50%) . Namun ada harapan, anda boleh membina cara kerja yang baik dan melarikan diri dari perangkap gangguan berterusan dan keluar dari kebiasaan membuat anda sangat diperlukan dalam ekonomi hari ini.

Berikut adalah tiga strategi kerja mendalam yang boleh anda masukkan  dalam jadual anda untuk meningkatkan keupayaan anda bagi memberi tumpuan dan menghasilkan keputusan yang baik:

1. Jadualkan tempoh gangguan anda di rumah dan di tempat kerja

Kebanyakan kita membiarkan diri kita berada dalam talian pada bila-bila masa dan memeriksa telefon kita setiap saat bunyi tetapi melakukannya adalah melatih otak anda untuk mengelakkan kerja yang mendalam. Satu hari penuh tanpa gangguan akan melatih otak anda lebih fokus.. Mempunyai notepad bersebelahan amat baik dan mengelakkan anda dari gangguan. Pada mulanya, ia akan menjadi menyakitkan tetapi dengan melakukannya dengan berulang-ulang, ia membina keupayaan anda untuk menumpukan perhatian.

2. Mengembangkan ritma kerja dalam ritmik

Cal berkata cara paling mudah untuk memulakan sesi kerja secara konsisten  adalah dengan mengubahnya menjadi tabiat biasa. Matlamatnya, dengan kata lain, adalah untuk menghasilkan rentak untuk kerja mendalam ini tanpa perlu mengeluarkan tenaga yang lebih . Cal menggunakan beberapa contoh di dalam bukunya untuk menunjukkan bahawa penjadualan tumpuan secara ad-hoc tidak menghasilkan banyak produktiviti sama sekali.

Bagi orang yang tidak berpengalaman dalam melakukan kerja yang mendalam, adalah lebih baik bagi mereka untuk mempunyai masa bekerja berulang setiap hari atau setiap minggu untuk melakukan kerja yang mendalam. Waktu awal pagi biasanya merupakan masa terbaik untuk melakukan ini kerana pada masa ini kurang gangguan. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang baru dalam kerja biasanya hanya boleh melakukannya selama kira-kira sejam dan orang yang sudah biasa mampu memberi perhatian mereka sehingga empat jam dalam selang antara 60 dan 90 minit sepanjang hari.

Oleh itu matlamat utama setiap hari adalah untuk membiasakan dan membudayakan kerja yang mendalam sepanjang hari. Dengan ini ia akan membina jumlah amalan kerja dalam anda 24 jam sehari.

 

Rujukan

  1. Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World, Cal Newport, http://amzn.in/1pQo5O7
  2. The Organised Mind, Daniel J Levitin, http://amzn.in/2A6uGtb
  3. The Productivity Project: Proven Ways to Become More Awesome, Chris Bailey, http://amzn.in/16RY960
  4. https://www.mandargogate.com/productivity-hack-in-distracted-world/

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Cart

Ferry Modal oceanWP for Elementor Page Builder