Forbes 30 under 30 usahawan Malaysia

Wow! Ini 11 usahawan Malaysia tersenarai dalam Forbes 30 bawah 30 Asia 2019

Tahniah diucapkan!

Forbes magazine telah menyenaraikan beberapa usahawan Malaysia adalah antara 300 orang dari 23 negara di Asia Pasifik.

Menurut Forbes, kumpulan bakat muda itu dipilih daripada lebih 2,000 penyertaan. Selepas dijalankan kajian mendalam oleh sekumpulan wartawan dan kerja-kerja mereka dinilai oleh panel hakim termasuk dalam aspek inovasi teknologi, hanya 11 usahawan Malayia yang terpilih.

Usahawan Malaysia terbabit ialah Aaron Patel, Bobby Ong, TM Lee, Chris Khristie, Michelle Tan, Jin Xi Cheong, Joolin Chuah, Kendrick Wong, Melvin Poh, Sarah Chen dan Wen Shin Chia.

Patel ialah Ketua Pegawai Eksekutif iHandal Energy Solutions, firma kejuruteraan dan kontraktor yang pakar dalam meningkatkan kecekapan tenaga haba bangunan komersil dan perindustrian.

Bobby Ong dan TM Lee pula ialah pengasas bersama CoinGecko, penggabung data mata wang kripto yang menjejak statistik harga, volum, sosial dan pemaju.

Forbes magazine telah menyenaraikan beberapa usahawan Malaysia adalah antara 300 orang dari 23 negara di Asia Pasifik

Syarikat ini bekerjasama dengan Western University di Kanada dan Humboldt University di Berlin dalam menghasilkan penyelidikan mata wang kripto.

Chris Khristie dan Michelle Tan ialah pengasas bersama kumpulan media digital, INFLUASIA, yang memenuhi keperluan masyarakat berbahasa Inggeris, Melayu dan Mandarin Malaysia melalui portal mereka, World of Buzz, Lobak Merah, dan NOODOU.

Jin Xi Cheong ialah pengasas Poladrone, sebuah syarikat yang menggunakan dron dalam industri minyak sawit bagi meningkatkan kecekapan ladang sawit dan ladang tanaman di Malaysia.

Joolin Chuah pula ialah rakan sekutu dalam Insignia Ventures Partners yang memainkan peranan dalam hampir 10 pelaburan pada 2018, termasuk syarikat pemula niaga yang menjanjikan seperti igloohome, CoHive dan Sayurbox.

Beliau dikenali sebagai penasihat untuk kebanyakan usahawan di Asia Tenggara dan menjadi ahli lembaga pengarah Finhay, sebuah platform penasihat robo di Vietnam.

Kendrick Wong ialah pengasas bersama Omnilytics, platform analisis fesyen yang menawarkan data risikan pasaran masa nyata bagi 75,000 jenama.

Perkhidmatan data besar Omnilytics digunakan oleh peruncit di seluruh dunia serta pelanggan pasaran kewangan.

Sementara itu, Wen Shin Chia ialah pengasas Green Yards, syarikat ekoproduk yang membuat sabun dan lilin daripada minyak masak dikitar semula. Syarikat itu, yang memperoleh sumber minyak dari restoran dan isi rumah Malaysia, menjual produknya secara dalam talian dan di kedai hadiah di negara ini.

Melvin Poh, 2,7 ialah pengasas bersama The Asian Entrepreneur, penerbit antarabangsa dan platform media dengan pembaca aktif di 13 negara.

The Asian Entrepreneur baru-baru ini bekerjasama dengan kerajaan Malaysia, Macau dan Korea Selatan untuk memulakan beberapa komuniti dan acara syarikat pemula niaga.

Sarah Chen ialah pengasas bersama The Billion Dollar Fund Women, dengan matlamat utama untuk menangani jurang pembiayaan jantina yang dihadapi oleh pengasas wanita.

Dana itu berharap dapat melabur AS$1 bilion (RM4.08 bilion) dalam syarikat pemula niaga yang didorong oleh wanita menjelang 2020, dan telah memperoleh lebih AS$750 juta (RM3.07 bilion) dari pelabur global termasuk Gobi Partners, Golden Gate Ventures, Rethink Impact, Capital Growth Capital, Backstage Capital dan Funds Different.

Kita mengharapkan lebih ramai anak muda usahawan Malaysia yang boleh tersenarai dalam Fobes ini. Sudah tiba masanya anak Malaysia bumiputera mengambil tempat dan menonjolkan diri! 😃😊

Sumber: BERNAMA

58 / 100

Newsletter Updates

Enter your email address below to subscribe to our newsletter

Leave a Reply