Soroton: eCommerce di Malaysia(2019)

Jom kita tengok soroton repot dan data ecommerce/e-dagang di Malaysia untuk tahun 2019. Website DataReportal selalu menjadi tumpuan untuk mendapatkan repot dan sorotan setiap tahun termasuk juga dalam bidang digital.

Mengikut GlobalWebIndex, lebih daripada 26 juta rakyat Malaysia menggunakan internet hari ini. Data juga menunjukkan bahawa 80 peratus pengguna berusia antara 16 dan 64 tahun sudah membeli-belah dalam talian.

Rakyat Malaysia sudah banyak membuat pembelian dalam talian berbanding kebanyakan negara jiran di Asia Tenggara mereka, tetapi purata pendapatan e-niaga setiap pengguna (ARPU) di negara ini masih kurang daripada satu perempat daripada purata global.

Walau bagaimanapun, mengikut laporan di website MDEC, perbelanjaan e-dagang Malaysia meningkat sebanyak 24 peratus tahun lepas, dan dengan kerajaan negara membuat pertumbuhan ekonomi dalam talian menjadi keutamaan negara, kemungkinan Malaysia akan terus menikmati pertumbuhan yang kukuh dalam membeli-belah dalam talian dalam tahun-tahun akan datang.

Anda boleh meneroka landskap digital yang lebih luas dan lengkap untuk negara kita di bawah laporan Digital Malaysia 2019. Di sini juga, anda boleh melihat semua data dan soroton berkenaan ecommerce/e-dagang yang terkini.

Digital 2019 Malaysia (January 2019) v01 from DataReportal

Ecommerce di Malaysia

Data dari kaji selidik Tinjauan Pasaran Digital Statista menunjukkan bahawa rakyat Malaysia membelanjakan lebih daripada US $ 6 bilion dalam talian pada 2018, dengan pembelian barangan pengguna sudah melampaui perbelanjaan perjalanan.

Kategori barangan pengguna dalam talian Malaysia bernilai AS $ 3.1 bilion pada 2018, menyumbang 51 peratus daripada jumlah perbelanjaan e-dagang.

Pembelian elektronik menjadikan sumbangan kategori terbesar, pada 27 peratus daripada keseluruhan perbelanjaan barangan pengguna. Produk fesyen dan kecantikan tidak jauh di belakang, dengan perbelanjaan tahunan sebanyak AS $ 771 juta menyumbang satu perempat daripada jumlah pasaran barangan pengguna dalam talian.

Walau bagaimanapun, purata pembeli e-dagang Malaysia membelanjakan hanya USD $ 159 pada pembelian barang pengguna dalam talian pada 2018 – jauh lebih rendah daripada purata global USD $ 634.

Pembelian perjalanan masih merupakan komponen penting dalam ekonomi dalam talian Malaysia walaupun, dengan pengguna internet negara membelanjakan lebih dari US $ 2.7 bilion untuk pembelian dalam talian dalam 2018.

Ini bukan sekadar berita baik untuk penganjur dalam talian negara, sama ada. Seperti yang dijelaskan dalam artikel sebelumnya dalam siri ini, barangan makanan dan penjagaan diri menyumbang beberapa pembelian yang paling kerap, dan sebagai bahagian peningkatan aktiviti pembelian ini bergerak secara dalam talian, pembeli menjadi semakin akrab dengan membeli-belah dalam talian.

Dengan syarat pengalaman runcit yang biasa ini tetap positif, kebiasaan peningkatan ini harus memacu keyakinan yang lebih besar dalam membeli-belah dalam talian secara keseluruhan, yang seterusnya dapat menyebabkan peningkatan aktiviti e-niaga di semua kategori.

Oleh itu, memandangkan potensi harga kategori runcit bagi industri e-dagang negara secara menyeluruh, adalah wajar untuk menerokai sektor runcit dalam talian Malaysia dengan lebih terperinci.

Kedai runcit dalam talian di Malaysia

Rakyat Malaysia membelanjakan AS $ 483 juta untuk pembelian barangan runcit dalam talian pada 2018, meningkat sebanyak AS $ 135 juta berbanding perbelanjaan 2017.

Angka ini bermakna bahawa barangan runcit dalam talian menyumbang 2.3 peratus daripada jumlah pasaran runcit Malaysia sebanyak AS $ 21 bilion pada tahun 2018 (pemfaktoran jualan dalam talian dan luar talian).

Berdasarkan data dari eMarketer, ini mungkin bermakna bahawa Malaysia sudah mendahului Amerika Syarikat ketika datang untuk memindahkan barang runcit secara online.

Walau bagaimanapun, firma penyelidikan IGD meramalkan bahawa belanja dalam talian masih akan menyumbang hampir sama bahagian perbelanjaan runcit Malaysia pada tahun 2022, menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan di seluruh anggaran dan ramalan untuk nilai pasaran runcit dalam talian Malaysia.

Walaupun terdapat percanggahan ini, kisah keseluruhannya seolah-olah konsisten: Malaysia akan terus menikmati pertumbuhan yang kukuh dalam membeli barang runcit dalam talian sepanjang tahun-tahun akan datang.

IGD Asia meramalkan bahawa nilai jualan dalam talian akan meningkat pada kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) lebih daripada 60 peratus antara 2017 dan 2022, berbanding dengan CAGR sebanyak 4.1 peratus untuk pasaran runcit secara keseluruhannya antara 2018 dan 2023.

Oleh itu, siapakah yang terbaik untuk mengambil bahagian yang tidak seimbang terhadap pasaran yang semakin meningkat ini?

Peruncit e-dagang terunggul di Malaysia

Ekonomi dalam talian Malaysia melihat gabungan baik jenama tempatan, serantau dan global.

Selaras dengan trend yang kita lihat di pelbagai negara lain di Asia Tenggara, Shopee dan Lazada menguasai landskap e-dagang keseluruhan di Malaysia.

Data SimilarWeb mencadangkan bahawa laman web Shopee Malaysia keluar dari segi jumlah lalu lintas bulanan, menarik purata lebih daripada 22 juta kunjungan sebulan.

Lazada tidak jauh di belakang Shopee dalam ranking SimilarWeb walaupun, dengan laman web tempatan Malaysia syarikat menarik purata 21 juta lawatan bulanan antara Mei dan Julai 2019.

Cerita ini membalikkan kedudukan dalam aplikasi App Annie di atas aplikasi membeli-belah mudah alih Malaysia walaupun, dengan Lazada menarik pengguna yang lebih aktif daripada Shopee sepanjang tiga bulan pertama tahun 2019.

Apatah lagi, memandangkan pengguna internet Malaysia lebih cenderung membeli melalui telefon bimbit daripada komputer (62 peratus berbanding 37 peratus), kedudukan aplikasi mudah alih mungkin lebih jelas.

Senang menarik perhatian bahawa aplikasi mudah alih Taobao berfungsi dengan baik di Malaysia, mencadangkan bahawa penceramah Mandarin negara adalah pembeli dalam talian yang gemar.

Bagaimanapun, produk Korea juga kelihatan popular di Malaysia, dengan aplikasi mudah alih 11Street meletakkan kedudukan keempat dalam ranking App Annie.

Kategori Fesyen & Kecantikan juga merupakan pilihan popular dengan pembeli mudah alih Malaysia, dengan platform fesyen serantau utama Zalora juga muncul dalam sepuluh teratas App Annie.

Walau bagaimanapun, pembeli web Malaysia mempamerkan beberapa pilihan dan tingkah laku yang berbeza.

Samsung.com menduduki tempat ketiga dalam kedudukan laman web SimilarWeb, walaupun tidak jelas apa peratusan pelawat laman web itu sebenarnya pergi untuk membeli sesuatu (berbanding dengan hanya mencari maklumat produk dan berita syarikat).

Microsoft.com juga muncul di laman web e-dagang 10 teratas di Malaysia, mengukuhkan lagi penemuan bahawa akaun elektronik untuk bahagian terbesar perbelanjaan barangan pengguna dalam talian di negara ini.

Pasaran tempatan Mudah.my juga merupakan kegemaran Malaysia, dengan melaporkan SimilarWeb bahawa laman web itu menarik purata lebih daripada 10 juta kunjungan setiap bulan antara Mei dan Julai 2019.

Laman pelancongan juga merupakan destinasi dalam talian yang popular di Malaysia, dengan kedua-dua AirAsia.com dan Agoda.com muncul dalam ranking SimilarWeb dari 10 laman web yang paling banyak dilawati di negara ini.

Platform membeli-belah antarabangsa juga berfungsi dengan baik, dengan Taobao dan Amazon kedua-duanya berada di peringkat 10 SimilarWeb.

Seperti yang kita lihat di atas, Shopee dan Lazada menguasai landskap e-dagang Malaysia, tetapi tidak jelas apa bahagian pendapatan masing-masing berkaitan dengan pembelian barangan runcit.

Rantaian pasaraya Tesco menarik jumlah kunjungan bulanan yang paling banyak ke laman webnya berbanding pemain runcit khusus lain di negara ini, tetapi data dari SimilarWeb menunjukkan bahawa lalu lintas tapak masih relatif rendah, dengan kurang daripada setengah juta kunjungan setiap bulan.

Pemain-pemain batu bata-dan-mortar Jaya Grocer dan Mydin juga menikmati kejayaan dalam talian yang sederhana, dengan setiap laman web jenama menarik lebih daripada 100,000 kunjungan setiap bulan.

Walau bagaimanapun, dengan data Statista menunjukkan bahawa hampir 20 juta orang di Malaysia sudah membeli barang-barang pengguna dalam talian, bilangan lalu lintas ini kelihatan agak rendah, terutamanya kerana kekerapan purata pembelian runcit.

Ia juga menarik perhatian bahawa beberapa rantaian batu bata dan rantai yang lebih besar di negara ini masih belum menawarkan belanja dalam talian berdedikasi di Malaysia, sebaliknya memilih untuk bermitra dengan HappyFresh untuk menyediakan penghantaran barangan dari kedai fizikal mereka.

Malah, laman web Cold Storage and Giant – dua rantaian pasaraya utama negara – kedua-dua pembeli langsung langsung ke laman web HappyFresh.

Menariknya, beberapa pakar penganjur dalam talian telah memasuki pasaran Malaysia dalam beberapa bulan kebelakangan ini, yang menawarkan barangan seperti produk organik.

Beberapa laman web ini juga telah mendapat momentum yang baik juga, dengan data SimilarWeb menunjukkan bahawa salah satu pemain ini – Pasar Tanda Tangan – sudah menarik lebih dari 100,000 kunjungan setiap bulan.

Jangkaan eCommerce di Malaysia

Penganalisis semua seolah-olah bersetuju bahawa Malaysia akan menikmati pertumbuhan ecommerce/e-dagang yang sangat kuat dalam tahun-tahun akan datang, dengan eMarketer meramalkan bahawa negara itu akan berada di lima pasaran e-dagang yang paling pesat berkembang tahun ini.

Terdapat juga halangan yang lebih sedikit untuk pertumbuhan e-dagang di Malaysia berbanding dengan negara-negara Asia Tenggara yang lain, dan dengan kerajaan Malaysia yang mengisytiharkan bahawa sektor e-dagang adalah keutamaan negara, masa depan e-dagang di negara ini kelihatan menarik.

Rujukan: https://datareportal.com/reports/digital-2019-ecommerce-in-malaysia

30 / 100

Newsletter Updates

Enter your email address below to subscribe to our newsletter

Leave a Reply