Bagaimana Membina Facebook Messenger Chatbot Yang Mudah Menggunakan ManyChat

Facebook Messenger chatbot atau bots terus bertambah popular dan seronok digunakan sejak dari 2016. Mengikut laporan, sekarang terdapat lebih dari 300,000 Facebook Messenger Chatbots yang aktif dalam pasaran. Facebook juga telah mempunyai lebih dari 2.32 billion pengguna aktif sebulan di seluruh dunia.

Pada masa yang sama, hampir semua blog dan podcast melibatkan teknologi/digital marketing menerbitkan berita dan cerita mengenai chatbots sebagai salah satu masa depan dalam perniagaan untuk berkomunikasi dengan pengguna.

Sebagai seorang marketer atau pemilik perniagaan, bot Messenger adalah sesuatu yang tidak boleh diabaikan lagi. Ia telah menjadi standard komunikasi manusia kerana mereka tidak berprofesi dan segera.bot boleh berkhidmat dengan cepat, pantas dan tanpa letih!

Jom kita lihat bagaimana anda boleh membina bot dengan mudah menggunakan ManyChat untuk Halaman Facebook/Facebook Page. Bot anda membantu menyapa dan melayan pengguna dan memulakan perbualan yang seterusnya akan mengembangkan perniagaan anda.

Ikuti langkah-langkah ini untuk membuat bot Facebook Messenger yang akan mengembangkan perniagaan anda:

Langkah 1: Tentukan Tema(Theme) dan Tujuan Bot Facebook Anda

Seperti mana-mana projek yang lain, benda ini harus difahami dan ditentukan. Cuba jawab 4 soalan di bawah.

  • Apakah tujuan atau objektif chatbot anda?
  • Apa yang biasanya orang tanya apabila mereka menghantar mesej pada halaman Facebook?
  • Adakah ada potensi menggunakan bot anda untuk berhubung dengan potensi customer anda dengan lebih baik dan menjual produk anda?

    Anda perlu menentukan tujuan bot anda terlebih dahulu. Ini harus berdasarkan siapa yang anda berikan dan apa yang anda jual

Sebagai contoh, Pondok Madrasah Ahmadi mempunyai halaman Facebook dan website dan mempunyai bot bernama Ustaz Ahmad untuk membantu pengguna menderma dan mendapata info mengenai pondok tersebut.

WebMD pula ialah syarikat menyedakan servis kesihatan. Bot WebMD membantu ramai orang dari segi pendidikan kesihatan apabila mereka sakit.

Langkah 2: Buka Akaun ManyChat Secara Percuma

Langkah ini sangat penting 😁

Caranya senang sahaja. Pergi ke website ManyChat dan buka akaun secara percuma. Untuk melakukan ini, anda perlu mempunyai halaman Facebook dan memberi kebenaran kepada ManyChat untuk mengakses akaun anda.

Langkah 3: Pautkan Facebook Business Page Anda

Selepas memberikan kebenaran, klik Sambung untuk memautkan Halaman anda ke akaun ManyChat anda.

Langkah 4: Buat Mesej Selamat Datang/Welcome Message Anda

Mesej alu-aluan atau mesej selamat datang/Welcome Message anda adalah perkara pertama yang ditengok dan dibaca apabila pengguna berinteraksi dengan anda di messenger Facebook.

Ayat paling biasa untuk mesej selamat datang/Welcome Message ialah seperti “Assalamualaikum, selamat datang ke Page XYZ!”, “Salam dan hi, saya Sheila, virtual assistant utk page ni. Saya akan bantu akan dengan pantas! 😃😄😅”.

Ambik masa dalam 3-5 minit untuk mencipta Welcome Message yang mudah tapi disukai dan dingati oleh para pengunna.

Anda boleh mengedit mesej selamat datang anda di bawah tab “Automation” di menu sebelah kiri di ManyChat:

Kunci mesej selamat datang anda adalah untuk memberikan pilihan pengguna.

Orang-orang di website besar seperti DigitalMarketer menggunakan mesej selamat datang untuk menyambut pengguna, menetapkan jangkaan bahawa mereka akan kembali kepada orang secepat mungkin, sambil membawa trafik ke blog dan podcast kepada sesiapa yang berminat untuk belajar lebih banyak lagi.

Mesej selamat datang anda harus bertindak sebagai ucapan untuk pengguna baru, tetapi juga sebagai menu untuk apa yang akan dilakukan seterusnya. Ia kembali kepada objektif bot anda … jika anda adalah website resipi, masukkan butang ke direktori resipi anda. Sekiranya anda menjual insurans, tanya pengguna jika mereka ingin sebut harga. Kalau anda ada kelas chatbot, berikan point penting pasal kelas anda. Jika anda menyediakan kelas Shopee, tanya pengguna untuk melihat modul kelas Shopee and dan seterusnya cara nak mendaftar.

Berikut adalah langkah demi langkah video tentang cara membina mesej selamat datang anda. Jom tonto kejap. Video berdurasi dalam 8 minit sahaja.

Perhatikan di atas, DigitalMarketer mengakhiri mesej selamat datang dengan “Mencari laporan percuma kami untuk Mengakhiri Perang Antara Penjualan & Pemasaran? Klik “panduan” di sini dalam sembang kami dan kami akan mendapatkan salinan anda! “

Mereka memanfaatkan ciri kata kunci untuk mencetuskan mesej apabila prospek menaip kata kunci tertentu.

Langkah 5: Menggunakan Kata Kunci(Keywords) untuk Mengotomatik Balasan/Reply Bot Anda

Ciri-ciri kata kunci atau Keywords di dalam ManyChat membolehkan anda mengautomasikan tindak balas berdasarkan kata kunci tertentu yang diketik pengguna.

Ingat contoh WebMD yang kat atas tu?

Apabila saya menaip ” headache “, bot tahu untuk memulangkan maklumat tentang cara merawat sakit kepala.

Apabila pengguna menaip “guide” ke dalam bot DigitalMarketer, mereka menyampaikan versi PDF panduan dalam Messenger.

Kemungkinan tidak berkesudahan dengan kata kunci, dan ini adalah tempat membina bot anda menjadi menyenangkan. Anda akan menemui butang kata kunci di sebelah kiri dalam ManyChat:

Klik “New Rule” di sudut kanan atas dan kemudian klik kata kunci. Dari sini, anda mempunyai banyak pilihan:

Anda boleh…

  • create a new reply
  • add a tag
  • remove a tag
  • trigger a zap
  • subscriber the user to a new sequence of messages
  • unsubscribe from a sequence
  • open a conversation
  • notify an admin
  • set subscriber custom field
  • clear subscriber customer field
  • subscribe them to the bot
  • unsubscribe them from the bot

    dan macam-macam lagi!

Sebagai contoh, apabila seseorang menaip “guide” ke dalam bot DigitalMarketer … ia memberikan jawapan baru yang dalam juga memberikan file format PDF:

Kat bawah ni ada video langkah demi langkah untuk menggunkan Keywords.

Jawapan-jawapan ini mudah untuk dibuat dan disesuaikan, seperti mesej selamat datang. Anda boleh menggunakan banyak keywords dan menentukan bila ia akan dijalankan. Sungguh berguna dan mudah!

Langkah 6: Tambah Butang Mesej ke Halaman Anda

Untuk menambah butang Mesej anda:

  • Pergi ke Facebook dan klik Add a Button
  • Dalam popup, pilih Contact You dan Send Message
  • Pilih Messenger sebagai destinasi
  • Dah siap! Uji terus lancarkan bot Messenger. Tengok ia berfungsi atau tidak.
74 / 100 SEO Score

One thought on “Bagaimana Membina Facebook Messenger Chatbot Yang Mudah Menggunakan ManyChat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *