30 Gaya Hidup Masyarakat Jepun Yang Anda Tidak Akan Jumpa Di Negara Lain

Rasanya ramai dah sedia maklum tentang budaya yang diterapkan oleh masyarakat Jepun ni memang bukan calang-calang hebatnya. Bab kebersihan dan disiplin paling tip top.

Namun begitu, banyak lagi perkara-perkara yang mungkin anda tidak tahu tentang negara matahari terbit ni.Jom kita semak 30 gaya hidup masyarakat Jepun yang pastinya anda tidak akan jumpa di negara lain.

1. Abang polis yang sangat friendly dan boleh diajak bergurau. Mereka juga akan meminjamkan wang untuk anda menaiki teksi jika tidak cukup duit.

 

2. Tidak pernah ambil tahu tentang wang palsu kerana jenayah ini tidak wujud di sana.

3. Tak perlu mengunci basikal walaupun diletakkan di tempat umum, malah letak la barang apa pun di atas basikal tu tak akan ada yang hilang.

 

4. Haus? Minum je air paip tak perlu beli air mineral.

 

5. Tak perlu kira baki wang lepas buat pembayaran sebab anda tidak akan berlaku shortchange. Nampak tak pekerja mereka memang cekap.

 

6. Tunduk kepada semua orang walaupun mereka tidak saling mengenali. Ini merupakan budaya biasa di Jepun.

 

7. Tak payah double check kualiti produk yang dibeli because there is no fake in Japan.

8. Bila melintas di jalan raya, tak pandang kiri kanan pun. Fuyooo

 

 

9. Oleh sebab bersih sangat negara Jepun ni, mereka hanya polish kasut sekali setahun saja.

 

10. Peminat tegar sayur-sayuran.

 

11. Dah set kan dalam kepala bahawa cetak rompak tu haram. Jadi, mereka memang tak beli barangan-barangan ciplak ni. Oh, patutlah maju.

 

12. Tak timbul rasa ingin tahu untuk mencari restoran yang terbaik kerana semua restoran di sana kelihatan sama saja daripada segi menu dan harga.

 

13. Letak payung dekat luar rumah? No problem. Tak akan hilang pun.

 

14. Tak boleh nak tawar-menawar sebab harga-harga di negara Jepun semuanya sudah tetap.

 

15. Tak payah susah-susah tolak tarik pintu melainkan pintu rumah sendiri, semua kedai di sana mempunyai pintu automatik.

 

16. Tak biasa dengan budaya perbalahan kerana di Jepun sangat aman.

 

17. Tak perlu bawa tisu untuk ke tandas, setiap tandas awam di sana menyediakan kemudahan ini.

 

 

18. Makanan laut lebih murah berbanding daging.

 

 

19. Merasakan bahawa perbuatan membuang sampah dan meludah di merata tempat adalah salah satu sikap yang keji.

 

20. Tidak pernah bimbang tentang diskriminasi tentang accent mereka.

21. Semua sudah sedia maklum bahawa orang Jepun ni tak ada la pandai sangat berbahasa Inggeris. Jika di Malaysia ada juga yang bercakap style Manglish, mereka pun tak segan nak bercakap dalam Japanglish.

 

 

22. Simpan sampah di dalam beg tangan dan buang bila sampai di rumah.

 

23. Semasa hendak melintas di lampu isyarat, mereka akan tunggu sehingga lampu hijau dan barulah berjalan walaupun masa tu tak ada kereta langsung. Memang betul-betul disiplin.

 

24. Budaya beratur tu memang dah tak asing di sana.

 

25. Walaupun bercakap dalam telefon, mereka tetap menganggukkan kepala biarpun tidak ada siapa yang melihatnya.

 

26. Sangat percaya pada kuasa pengiklanan.

 

27. Vending machines di mana-mana.

 

28. Tiada lagi istilah barang murah barang yang buruk dan tak berkualiti kerana di Jepun, kedai 100 yen semuanya barangan yang berkualiti.

 

29. Tidak seperti di Malaysia, jangan risau kepada renungan tajam peniaga jika kanak-kanak hanya bermain permainan di kedai mereka kerana ia tidak akan pernah berlaku di Jepun.


30. Kalau dengar orang ketuk pintu, tak ada yang akan bertanya “Siapa tu?”. Nak menunjukkan yang negara mereka memang selamat dan aman.

 

Best kan?

Jadi, ada siapa-siapa ke yang nak berhijrah ke Jepun?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Cart

Ferry Modal oceanWP for Elementor Page Builder