Home » air kotor

Tag: air kotor

“ALONG, KALAU ADA PENAPIS AIR KAN SENANG”

Adawiyah jarang balik kampung menjenguh mak dan ayah. Yelah sibuk dengan keluarga dan kerjaya di bandar besar.
Biasanya dia balik waktu raya Aidilfitri dan Aidiladha sahaja. Nasib baik, suaminya satu negeri. Kira balik satu jalan jer la. Tidak perlu ikut giliran. Tahun ni kampung dia, tahun depan kampung saya.

Mak dan ayah just duduk berdua sahaja. Adik beradik lain semua bekerja di luar dan sudah berkeluarga.
.
Ya. Adawiyah memang dah menyimpan niat ni lama. Cuma, ia ditangguhkan atas sebab faktor kewangan dan masa.

Akhirnya, bila masa raya pertama Aidiladha hari tu, mak mengeluarkan permintaan jujur dari mulutnya yang uzur. Hati dia sedih. Macam ada batu besar menghentam dadanya. Matanya berkaca. Cuma dia tak tunjuk kat mak.

Dia merasakan amat bersalah. Ya. Amat. Mungkin mak sudah tak larat untuk menjerang air dan menyimpan air botol setiap hari. Kesihatan mak juga makin berkurang. Walaupun tiada penyakit berat seperti kencing manis, darah tinggi dan sebagainya, faktor umur memang tidak boleh dielakkan.

Dia tidak mahu bertangguh lagi. Tidak mahu sabar lagi.

Terus dia call agent yang dia dah PM di post fb 2 minggu lepas. Namanya Wan. Nombor telefon agent tu ialah 0193831240. Si Wan dah explain semua pakai Whatsapp dan melalui telefon. Dia dah jelas dan terang dengan model mana yang sesuai, harga bulanan, pakej servis serta waranti. Semua #cun dan memuaskan hati. Dia memang yakin Coway ni pilihan terbaik.
.
Selepas seminggu pasang penapis air di rumah mak di kampung, dia call bertanya khabar. Mak menyatakan kesyukuran. Mak cakap kerja dapur senang sekali. Tak perlu dah jerang air macam dulu. Tak perlu dah simpanair dalam peti sejuk macam dulu. Nak buat kopi dan teh untuk ayah pun senang.

Allahuakbar. Dia sangat sayu mendengar kata-kata mak itu. Inilah sedikit bakti yang dia berikan. Jauh sekali untuk membalas jasa mak dan ayah melahirkan, membesarkan dan mendidiknya sehingga besar. Dia berdoa supaya mak dan ayah sentiasa dalam keadaan sihat dan dalam kerahmatan Allah.

Tetiba matanya berkaca lagi.