Lelaki In Kongsi Pengalaman & Perbezaan Antara Bekerja di Kilang Jepun & Amerika

Jom baca tulisanTuan Monier yang mempunyai pengalaman luas bekerja dalam sektor perkilangan. Selain itu, beliau juga sangat aktif dalam aktiviti sosial dan kemasyarakatan.   Sementara menunggu di luar bilik doktor bawa anak datang follow up, saja nak tulis beberapa perkara. 1. Masuk tahun ini dah 28 tahun rasanya saya bergelumang di sektor industri, macam2 jawatan …

Read more

Bagaimana Lelaki Ini Kena ‘sound direct’ dari Allah Masa Membaca Surah Al Waqiah

Saya nak ceritakan apa yang berlaku pada saya di satu pagi selepas subuh sepanjang 11 tahun bergelar peniaga. Niat pada awal berniaga adalah mahu jadi kaya. Biasalah sebagai budak mentah baru nak up masa mula2 dahulu. Hanya ikut ikutan. Apa yang dilihat cara jadi kaya itu yang akan diusaha sampai jadi seperti yang dicita cita. …

Read more

Pengasas D’Apple senaraikan kesilapan yang beliau lakukan pada awal bisnes

Tuan Abd Hakim Awang adalah bisnes owner kepada D’Apple Cafe & Restaurant dan D’Apple Frozen Food. Beliau telah mengharungi pelbagai masalah dan kejatuhan dalam bisnes dan kehidupan sehingga berjaya sekarang. Beliau rajin menulis pasal pengalaman besar dan perit jatuh bangun beliau dari awal penglibatan dalam bidang bisnes. Jom baca yang ni dulu.

Read more

30 Gaya Hidup Masyarakat Jepun Yang Anda Tidak Akan Jumpa Di Negara Lain

Rasanya ramai dah sedia maklum tentang budaya yang diterapkan oleh masyarakat Jepun ni memang bukan calang-calang hebatnya. Bab kebersihan dan disiplin paling tip top. Namun begitu, banyak lagi perkara-perkara yang mungkin anda tidak tahu tentang negara matahari terbit ni.Jom kita semak 30 gaya hidup masyarakat Jepun yang pastinya anda tidak akan jumpa di negara lain. …

Read more

“PERBEZAAN ANTARA KAYA GILA DENGAN GILA NAK TUNJUK KAYA”

  Setakat artikel ini ditulis, saya belum menemui lagi Warren Buffet dan Mark Zuckerberg, pengasas Facebook beria-ria berswafoto untuk menunjukkan kekayaan mereka, tidak kisahlah sama ada mahu menunjuk-nunjuk kereta, duit, cincin atau pun rumah. Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa Warren Buffet masih lagi tinggal di rumah yang dibelinya pada tahun 1958 dengan harga USD31,500. …

Read more

10 Cara Untuk Bersedekah Walaupun Kita Tidak Kaya …. Hikmah Disebalik Sedekah Membuat Ramai Yang Tak Sangka

Kata orang kalau kita kaya, hari-hari rasanya seperti hari raya. Boleh bergembira dan berbuat semua kebaikan yang kita impikan. Dapat memberi dan berkongsi kekayaan kita dengan orang lain. Tetapi benarkah kita hanya boleh berbuat baik, dan memberi kepada orang lain sekiranya kita kaya-raya sahaja? Kebaikan sebenarnya dapat diberikan kepada orang lain dalam apa jua keadaan …

Read more

Cara Saya Bayar Hutang PTPTN Bila Berhenti Kerja & Jadi Surirumah

Kalau berhenti kerja, macam mana nak bayar hutang PTPTN?   Ada banyak sebab seseorang belum mampu atau terpaksa menangguhkan membayar hutang PTPTN. Mungkin ada fresh graduate yang belum dapat kerja, nak mulakan bisnes sendiri, atau kebanyakan kes wanita pula terpaksa berhenti kerja dan jadi surirumah atas keperluan keluarga (macam sayalah). Tapi, walau apa pun alasan kita – hutang …

Read more

10 Disiplin Usahawan dari Tuan Norizan Shariff

Tuan Norizan Shariff, ketua pengarah INSKEN selalu berkongsi pendapat dan tips di facebook beliau.  Beliau lebih senang dengan panggilan Nobisha. Saya memang selalu mengikuti beliau.   Berikut ada 10 tips kepada usahawan dari beliau. 1. Bangun awal pagi, sebelum masuk waktu Subuh. 2. Fikir yang baik-baik. Doakan kebaikan kepada semua orang. Sekiranya terima WhatsApp buruk …

Read more

“Ini gila” kata Peter Rahal , CEO RXBar selepas mendapat habuan $600 juta

  “It was kind of a no-brainer,” Inilah yang keluar dari mulut Peter Rahal, CEO  RXBar  selepas syarikatnya di beli oleh syarikat makanan gergasi dunia, Kellogg. Beliau juga masih mengetuai syarikat itu selepas ini juga berkata yang ‘deal’ yang dibuat itu telah menjadikan beliau seorang yang bebas kewangan(financial freedom). RXBar, dibeli dengan perjanjian $ 600 …

Read more